Recept za Vitapur krafne
- 28.2.2017.
Za ukusne krafne Vam je potrebno:
- 500 g brašna (namjensko)
- pola kocke kvasca (ako koristite suhog kvasca, 2,5 žličice)
- 200 ml mlake mlijeka
- 2 žlice šećera
- 2 jaja (tijesto)
- 30 g maslaca
- pola žličice soli
Postupak:
U veliku zdjelu stavite kvasac, šećer i mlijeko. Izmiješajte i ostavite da se kvasac digne (oko 10 minuta). U što veću posudu stavite 500 g brašna, sol, kvasac, rastopljeni maslac i jaja. Smjesu miješajte s drvenom kuhačom, da bi dobili mekano ali ne i ljepljivo tijesto. Ako je potrebno, dodajte malo brašna ili mlijeka, ovisno o tijestu.
Kada dobijete gustu smjesu, gnječite tijesto na površini, koju ste posuli brašnom, sve dok ne bude glatko i elastično. Tijesto je stavite u nauljenu zdjelu, poklopite i ostavite da digne do dvostruke veličine (oko 1 sat).
Kada se tijesto digne, mijesite ga malo da bi istisli višak zraka. Na pobrašnjenu površinu razvaljajte tijesto (oko 2 cm) i napraviti željeni oblik (kruga, kvadrata ili kugle). Kada smo napraviti oblik, stavite ih na pobrašnjenu površinu, pokrijte krpom i ostavite da dignu dok se ne udvostruči njihova veličina (oko 20 min), pazeći da su između krafni dovoljno prostora da se ne zalijepe jedna za drugu.
Ulje treba zagrijati na 175 C°. U lonac ne smijemo staviti previše krafni odjednom. Krafne pržiti oko 5 minuta. Tijekom prženja okrećite krafne više puta kako bi dobile lijepu zlatnu boju. Kad ih izvadite iz ulja, staviti ih na rešetku i ostavite da se ohlade.
Nakon što se krafne ohlade, možete se pozabaviti ukrašavanjem istih. Koje ćete nadjeve i ukrase koristiti to ovisi o Vašim željama. Jeste li možda za klasiku? Džem i šećer u prahu? Ili punjenje kremom od lješnjaka i prelivene čokoladom?
Što su krafne „otkačenije“, to su bolje i spremnije za maškare. ;)
Dobar tek i uživajte!