Recept za ćufte u umaku od rajčice s pireom od brokule
- 12.3.2018.
Sastojci za ćufte:
2 žlice maslinovog ulja,
60 g luka,
2 češnja češnjaka,
60 g riže,
1 dl temeljca,
200 g mljevene govedine,
200 g mljevene svinjetine,
sol, papar, mažuran, peršin.
Sastojci za umak od rajčice:
120 g soka od rajčice,
1 žlica maslinovog ulja,
1 žlica šećera,
1 žlica brašna,
sol, ružmarin, muškatni oraščić.
Na maslinovom ulju pržimo nasjeckani luk. Dodamo češnjak, a zatim rižu. Dodamo temeljac i miješamo dok se riža ne skuha. Rashlađenu rižu s rukama pomiješamo s mljevenim mesom i oblikujemo u kugle. Ako je smjesa premokra dodamo joj mrvice.. Ćufte popržimo na ulju. U umaku od rajčice dodamo ih nakon 15 minuta.
Umak pripremimo tako da na ulju popržimo šećer, luk i češnjak, dodamo brašno i kada se smjesa zgusne dodamo umak od rajčice. Sve začinimo i još malo kuhamo.
Sastojci za pire od brokule:
600 g krumpira,
400 g brokule,
mlijeko,
1 žlica maslaca,
sol.
Krumpir ogulite, narežite, posolite i skuhajte. Također postupak ponoviti i s brokulom. Skuhano povrće izvadite iz vode. Krumpir i brokulu izmiksajte. Dodajte malo toplog mlijeko i maslaca. Pire bi trebao biti lagan pa po potrebi dodajte mlijeka.